2024-05-23

In ons nieuwsbericht van 20 maart 2024 verwezen wij naar de zogenaamde AI - Verordening, waarmee de Europese Unie een voorloper wilt zijn op het gebied van regelgeving rond het gebruik van artificiële intelligentie.

Zoals wij in dit bericht aanhaalden, zoekt de Europese Unie daarbij naar een balans tussen het bewaren van de fundamentele grondrechten van de burgers van de Europese Unie en de innovatieve toepassingen van artificiële intelligentie.

De tekst van de AI - Verordening, die U hier kan terugvinden, werd op 13 maart 2024 reeds goedgekeurd door het Europees Parlement.

Wij houden eraan U te melden dat op 21 mei 2024 ook de Raad van de Europese Unie haar akkoord gaf op de ontwerptekst.

De tekst zal in de komende dagen gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de Europese Unie en zal 20 dagen na publicatie in werking treden. De AI-Verordening zal wel pas betrekking hebben op AI - toepassingen vanaf twee jaar na de inwerkingtreding.

Concreet heeft dit vooreerst tot gevolg dat iedereen, die toepassingen van artificiële intelligentie ontwikkelt of introduceert op de markt, zich vanaf 2026 aan de AI-Verordening zal moeten houden. De Verordening voorziet daarnaast ook regels en beperkingen rond het gebruik van artificiële intelligentie, die eveneens vanaf 2026 zullen gelden.

Een overzicht van de voornaamste krachtlijnen van de AI-Verordening vindt U in ons nieuwsbericht van 20 maart 2024 (link).

Indien U als onderneming of als particulier vragen heeft over de ontwikkeling of het gebruik van artificiële intelligentie in overeenstemming met de nieuwe AI - Verordening, kan U steeds bij Schuermans advocaten terecht. 

Meer nieuws

2024-09-05

Schuermans advocaten verwelkomt Largo JACOBS als zomerstagiair

Ga verder
2024-09-04

Augustus regelzucht-maand in het Omgevingsrecht: de modulaire omgevingsvergunningsprocedure, het Vrijstellingsbesluit revisited en bevoegdheidsuitbreiding RvVb

Ga verder
2024-08-09

Het Algemeen reglement van de successierechten gaat terug in de tijd

Ga verder